Een stukje geschiedenis
Pieter Willemsz Brasser en Willem Pietersz Brasser
Vanaf 1447 tot 1569 hebben deze vader en zoon Brasser een Brouwerij gehad te Delft. In 1561 was het reeds een betrekkelijk grote brouwerij met een eigen rosmolen. In die tijd waren er 200 bierbrouwers in Delft. De Brouwerij was in het linker gedeelte van het fraaie pand op de Koornmarkt 41 te Delft. De Brouwerij heette destijds “De Drie Houffysers”. Een paard maalde daar het gerst voor het bier. De brouwerij had vier eesten (verwarmde roosters) om de vochtige, gekiemde gerst tot mout te drogen. Deze mout vormde de basis van het brouwproces, in de zogenaamde (koperen) brouwketels, waarvan De Drie Hoefijzers er in 1600, zoals de meeste Delftse brouwerijen, twee bezat. (Destijds het wettelijk maximum voor een brouwerij)

 

Het was slechts een kwestie van tijd, dat het brouwers-bloed weer ging stromen door de aderen van een echte Brasser. Hiermee stapt de familie in de voetsporen van, in ieder geval twee, van hun voorvaderen.

 

Tijd voor smaak
Bieren met een diepere smaakbeleving. Gaat het bij de meeste brouwers om de kwantiteit, bij Brouwerij Brasser gaat om de kwaliteit, de smaak en de beleving ervan.

 

Restverwerking

Van de overgebleven mout (bierbostel) wordt door een plaatselijke bakker Bierbostelbrood gemaakt. Dit brood wordt verkocht in het Proeflokaal van de Brouwerij. Tevens gaat de borstel naar de Bosvarkens in Amerongen. Deze smullen ervan. Hun vlees wordt verkocht in het Proeflokaal van de Brouwerij.

 

Bierstad Zeist.         

De bieren van Brouwerij Brasser worden hoofdzakelijk verkocht in de omgeving van de Brouwerij. Namelijk regio Zeist. Ook heeft de Brouwerij een eigen Proeflokaal in het centrum van Zeist waar de bieren geproefd kunnen worden. Samen met lekker eten of kleine hapjes. In dit proeflokaal staan ook bieren van andere plaatselijke brouwers op de kaart. Via een Tapwand met 16 biertapkranen en op fles. Een must om te bezoeken voor liefhebbers van Regionale Speciaal bieren.

“Brouwerij Brasser”                                                                                                                              “Proeflokaal Brewers”, Slotlaan 314 te Zeist